Sladidla
Ovoce zpracováváme v nejvyšší sezóně.
Je sladké a plné chuti.
Proto doslazujeme opravdu jen, co je potřeba.
Sladíme bílým, hnědým cukrem nebo medem.
Koření a bylinky
Pro zpestření chutí přidáváme např. skořici, hřebíček, badián, pravou vanilku.
Pro uklidnění duše bylinky čerstvé (např. máta), také i sušené (např. levandule z Provence).
Ořechy a sušené ovoce dodají džemům křupavost a také něco nečekaného.
Alkohol
Pro labužníky někdy přilijeme štamprli alkoholu - kvalitní rum či slivovici, Amaretto, portské víno nebo whisky.
Citrusový pektin
Namísto různých polotovarových pektogelů a gelfixů, používáme výhradně přírodní citrusový pektin.
Přírodní citrusový pektin je vyroben ze slupek citrusových plodů.
Jedná se o želírovací prostředek - ne o konzervant, takže nemá vliv na trvanlivost zavařeniny, pouze umožňuje želírování při použití menšího množství cukru.
Je čistě přírodní, neobsahuje žádné škodliviny a nemění chuť ovoce.